Zakon o advokaturi usklađen sa evropskim standardima

Bez autora
Apr 03 2011

Skupština Srbije bi uskoro trebala da usvoji predlog novog Zakona o advokaturi koji će omogućiti da se ta profesija uredi na novim, modernim osnovama, u skladu sa evropskim standardima. U izradi Predloga zakona o advokaturi učestvovala je Advokatska komora Srbije, u saradnji sa lokalnim komorama, bez predstavnika izvršne vlasti.Pozitivnu ocenu zakonskog predloga dao je i Savet advokatske komore Evrope. Eksperti Saveta advokatske komore Evrope ocenili su da je taj akt postigao dobru ravnotežu između države i pravila nezavisnosti, samostalnosti i samoregularnosti, što je osnovna garancija nezavisnosti i samostalnosti advokature.

Zakon o advokaturi usklađen sa evropskim standardimaZakon o advokaturi usklađen sa evropskim standardimaSkupština Srbije bi uskoro trebala da usvoji predlog novog Zakona o advokaturi koji će omogućiti da se ta profesija uredi na novim, modernim osnovama, u skladu sa evropskim standardima.

U izradi Predloga zakona o advokaturi učestvovala je Advokatska komora Srbije, u saradnji sa lokalnim komorama, bez predstavnika izvršne vlasti.  Pozitivnu ocenu zakonskog predloga dao je i Savet advokatske komore Evrope. Eksperti Saveta advokatske komore Evrope ocenili su da je taj akt postigao dobru ravnotežu između države i pravila nezavisnosti, samostalnosti i samoregularnosti, što je osnovna garancija nezavisnosti i samostalnosti advokature.

Advokatura ima značajno mesto, a nužno je da se ova oblast što bolje uredi, kako bi advokatska profesija bila regulisana u skladu sa načelima demokratskog državnog uređenja i opšte prihvaćenim međunarodnim standardima.  Za advokaturu je najvažnije da bude nezavisna, samostalna i samoregulatorna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik